Älskade Katitzi är tillbaka

1969 fick läsarna för första gången stifta bekantskap med Katitzi, huvudpersonen i Katarina Taikons självbiografiska serie för barn och ungdomar. Nu får dagens barn en ny chans.

Berättelserna om den viljestarka och lite egensinniga Katitzi och hennes familj resulterade i totalt 13 böcker, varav den senaste kom ut 1980. Utifrån ett barns perspektiv skildrades frågor om rättvisa och utanförskap samt hur okunskap föder fördomar. Varför får inte Katitzi och syskonen gå i skolan? Varför bor de inte i hus som alla andra? Och varför blir de systematiskt bortfösta?

Böckernas enorma genomslag skulle komma att påverka synen på och livet för de romer som då levde i Sverige. Mycket har förändrats sedan 1940- och 50-talet då böckerna utspelar sig, men i Sverige och Europa råder fortfarande diskriminering och marginalisering av romer och andra minoriteter.

– De populära böckerna om Katitzi har länge varit svåra att få tag på. 2010 gav En bok för alla ut första boken i serien, men i övrigt har man varit hänvisad till biblioteken där man med lite tur kanske kunnat hitta några slitna exemplar, säger Johanna Ringertz, förläggare för barn- och ungdomsböcker. Även om böckerna utspelar sig i en annan tid tror jag de kan ge nycklar till det som händer i vårt samhälle idag. Vi vill att en ny generation barn lär känna Katitzi.

I februari 2015 gav Natur & Kultur ut de två första delarna Katitzi och Katitzi och Swing samlade i en volym, varsamt reviderade av Lawen Mohtadi (skribent och författare till Den dag jag blir fri – en bok om Katarina Taikon) i samarbete med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Det är både angeläget och självklart att Natur & Kultur nu ger ut böckerna på nytt, säger förlagschefen Richard Herold. Vi är dessutom medproducenter till Taikon, filmen om Taikons liv av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas. 

Det är den prisade illustratören och serieskaparen Joanna Hellgren som har gjort de nya illustrationerna.

 
Omslag av Joanna Hellgren till den nya Katitzi-boken.

Omslag av Joanna Hellgren till den nya Katitzi-boken.

Björn Hedlund illustrerade de tidigare böckerna och serierna om Katitzi.