Katarina Taikons liv och kamp skildrad i ny film

Genom unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner tecknar filmen Taikon ett porträtt av en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också av en karismatisk människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.

Taikon, regisserad av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi, är baserad på Mohtadis prisbelönta biografi om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri, och har premiär den 2 oktober 2015. Filmen produceras i samarbete med Sveriges Television och distribueras av TriArt Film.

 
 filmfakta. MER OM DOKUMENTÄREN "Taikon"

Regi Gellert Tamas & Lawen Mohtadi
Manus Lawen Mohtadi & Gellert Tamas
Producent Gellert Tamas
Exekutive producent Malcolm Dixelius
MEDproducent Åsa Jacobsson
Foto Kim Silfving
klipp Tell Aulin
Musik Per-Henrik Mäenpää
Produktion Gellert Tamas Filmproduktion i samarbete med Sveriges Television, Deep Sea Productions, Natur & Kultur och Filmregion Stockholm Mälardalen via Gotlands Filmfond, med stöd av Svenska Filminstitutet, Familjen Robert Weils Stiftelse, Gotlands Filmfond via Filmregion Stockholm-Mälardalen och Film på Gotland.
Distribution TriArt Film

GELLERT TAMAS / producent, regi & manus
Gellert Tamas är dokumentärfilmare, författare och journalist. Hans böcker, däribland Lasermannen och De apatiska, har fått mängder med priser, översatts till mer än tio språk, hyllats och debatterats. Tamas dokumentär Lasermannen belönades med Kristallen för årets bästa dokumentär 2005 samt fick ett Hedersomnämnande vid Prix Europa. Samma år producerade han också dokumentärfilmen En annan dag, om livet för en drabbad svensk och thailändsk familj året efter tsunamikatastrofen. Tamas senaste dokumentärfilm är Fången – Dawit Isaak och tystnaden (2011, med Maria Magnusson)

LAWEN MOHTADI / manus & regi
Lawen Mohtadi är journalist, författare och förläggare. Hon har arbetat som reporter och programledare för en rad samhälls- och kulturprogram på Sveriges Radio, däribland Folkradion i P3, Studio Ett och Kulturnytt. Hon har varit kritiker på Expressens och Göteborgs-Postens kultursidor och är i dag medarbetare på Dagens Nyheters kultursida. 2008-2011 var hon chefredaktör för tidskriften Bang. Mohtadis bok om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri (Natur & Kultur 2012), fick stor uppmärksamhet och belönades med bland annat Sara Lidman-priset.

TELL AULIN / klipp
Tell Aulin är klippare och manusutvecklare av svensk dokumentärfilm, däribland Bondens tid på jorden – vinnare av Grand Prix Matsalu Nature Filmfestival 2004, Lasermannen, Hästmannen – vinnare av bl a Nordvisionspriset för feature dokumentär 2007, Kokvinnorna – vinnare av The Golden Horn – Krakow Film Festival 2012 samt Fången – Dawit Isaak och tystnaden. Hans senaste film är Hästmannen – sista striden.

KIM SILFVING / foto
Kim Silfving är utbildad på Prags Filmskola och har arbetat med ett flertal dokumentära filmer, bl a Moldaviens barn, SVT, Dawit Isaak och tystnaden, SVT, och När Sverige blev rikt, TV4. Bland hans kortfilmer finns bl a Yana, regi Boris Nikolov samt Tag! That awesome gig, med regi av Kaveh Daneshmand.

Per-Henrik Mäenpää / originalmusik och ljuddesign/mix
Per-Henrik Mäenpää har ett förflutet som soloartist inom alternativ rock- och elektronisk musik, men arbetar idag som tonsättare och ljuddesigner med film och scenkonst. Mäenpää har komponerat musik till ett 50-tal filmer som visats på SVT och festivaler världen runt. Parallellt med komponerandet arbetar han ofta med ljuddesign/ljudläggning och slutmix för att få musik och ljud att medverka till en stark helhetsupplevelse. Mäenpää arbetar också med egen filmproduktion och då som både filmare, tonsättare och redigerare, i egen studio i Göteborg med den senaste tekniken inom postproduktion.

MALCOLM DIXELIUS / exekutiv producent
Malcolm Dixelius är en av Sveriges allra främsta journalister och dokumentärfilms-producenter. Han har varit biträdande chef och utrikeschef för SVT Aktuellt och har producerat dokumentärfilmer som Lasermannen, Hästmannen och Kokvinnorna, bland mycket annat.